Documentals Hora-D

Els documentals que ha realitzat la Perifèrica produccions per l’espai de documentals L’HORA-D d’IB3 Televisió:

Capítol 14: L’OLI. OR DE MALLORCA

Descobrirem el món de l’oli mallorquí. Des de finques amb una producció industrial a finques de producció a escala més reduïda o les finques de la Serra de Tramuntana. Veurem les tafones tradicionals i la segona tafona més moderna del món. La D.O. Oli de Mallorca és ja una marca veterana.

Capítol 13: LA UNIVERSITAT

Un documental que mostra el present de la UIB, a través dels seus protagonistes, planteja qüestions com l’evolució de l’alumnat, el prestigi de la universitat en els rànquings nacionals i internacionals… Què és realment una universitat en el present? Què representa per a les Illes Balears comptar amb una universitat? La valoració del coneixement en si mateix és una de les grans batalles de la universitat del futur.

Capítol 12: CEREVISIA JACTA EST (Cervesa artesana)

Malta, aigua, llúpol i llevats, els quatre ingredients que fan una de les begudes més consumides de la història, la cervesa. L’augment de la fabricació de cervesa artesana és un fenomen mundial,i les Balears no en queden al marge. De cada vegada hi ha més petites empreses i petits productors de cervesa que aposten per aquest mercat, des dels que fan la cervesa a casa per consum propi, fins aquells que han muntat un petit negoci com un estil de vida.

Ens demanarem si amb el blat de les Illes es pot fer cervesa?, és possible fer cervesa 100% local?, d’on provenen les maltes i els llúpols?, com ha augmentat el consum de cervesa?, Quants tipus hi ha? des de quan trobam cerveses?… És la beguda de moda, espumosa i refrescant, social. Una escuma que triomfa i que a les Balears encara té un llarg camí per recórrer.

Capítol 11: EXPATRIATS

Hem volgut saber com viuen, fora, i també què troben a faltar. Per això hem contactat amb 4 joves de les Balears que fan feina a Holanda, Bèlgica, Estats Units i Austràlia. Tots quatre reflexionen sobre la seva estada fora, el seu desenvolupament professional. I fan, també, una mirada al futur.

Són vides d’expatriats illencs, com molts altres, que cerquen créixer professionalment i personalment en molts llocs del món.

Capítol 10: EL SAVI I LA MUNTANYA. JOSEP MASSOT I MUNTANER

Dues Converses amb Josep Massot i Muntaner al monestir de Montserrat ens descobriran la figura d’aquest monjo benedictí, filòleg, historiador, assagista i director de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Nascut a Palma el 1941, ha esdevingut una figura clau de la cultura i literatura catalanes.

Capítol 9: EL PA DE CADA DIA

Un capvespre Alexander Fleming va deixar el seu laboratori al Saint Mary’s Hospital de Londres i va decidir anar al pub The Fountain Abbey. Allà, es va seure i va demanar una pinta de cervesa. Mentre la bevia va reparar amb un bocí de pa florit que estava sobre la seva taula. Pensatiu el va agafar i va prémer: les espores del fong varen omplir l’aire. Penicillium notatum, la primera passa per descobrir la penicil·lina estava donada. No sabem si va ser així, però sí sabem que ja els antics egipcis coneixien les propietats antibiòtiques del pa florit.

Capítol 8: ACCIÓ! 50 anys del maig del 68

50 anys després del maig del 68 recordam els esdeveniments de la mà d’aquells que visqueren els fets. Però què passa al món actualment? Quina és la lluita actual? Feministes, jubilats, estudiants… Analitzarem la lluita i donarem veu a alguns col·lectius que avui, l’any 2018, surten al carrer.

Capítol 7: BALEARS 2050

Com serà la societat en què viurem d’aquí a 30 anys? Com ens hauran afectat els efectes del canvi climàtic? Quins canvis socioeconòmics es preveuen a mig termini? Ens demanem com serem, com viurem, d’on serem i què farem l’any 2050 a les Illes Balears.

Capítol 6: ELS VEÏNATS DEL RIF

Qui són els nostres veïns? Com és la comunitat magribina que, des de fa aproximadament quaranta anys, conviu amb nosaltres? Què sabem dels seus orígens i de la seva cultura? Coneixem la comunitat musulmana que viu a Mallorca des de fa prop de 40 anys?

Prop del 80% dels immigrants marroquins que viuen a les Illes Balears prové de la regió del Rif, una de les més pobres del Marroc. El Rif, amb una història plena d’ocupacions i imposicions i habitada per una població de cultura i origen bereber, pertany al regne alauita des de fa només 50 anys. Les desigualtats econòmiques i socials, sumades a una situació política marcada per la tensió, han fet que aquesta zona sigui un dels principals focus d’emigració cap a Europa.

Capítol 5: EL BOOM DEL VI

Durant els darrers deu anys el creixement de la producció vitivinícola ha estat constant i, en alguns casos espectaculars a les Illes Balears.Recorrent distints cellers veurem els diversos aspectes que formen el món del vi: des de les grans bodegues conegudes a una tradició de 13 generacions o a un celler que intenta maridar l’ecologisme i el negoci entre d’altres:Ca n’Axartell, Terra Moll, Son Bordils, Miquel Oliver, Can Majoral, Macià Batle, Binitord, Can Rich…

Tradició, modernitat, especialització…

Capítol 4: QUI SOM?

Quin és el nostre pool genètic? Pool paraula anglesa que significa piscina, es la manera de representar tot el conjunt de còpies de gens que hi ha a una població. Al conjunt de gens que porta cada persona hi ha restes de totes les contribucions històriques i més recents que l’han formada. En el cas de la població balear diferents pobles han contribuït al “pool” genètic dels illencs: Poblament talaiòtic. Cartaginesos. Romans. Musulmans. Corona d’Aragó. Dominació anlesa de Menorca. “Boom” turístic a partir dels 70s. El pool genètic d’una població està molt lligat amb la seva historia i la seva demografia. A Mallorca hi ha un grup si cal més aïllat i endogàmic que altri. Descendeix d’una part dels jueus conversos mallorquins i l’anomenam Xuetes. La població d’Eivissa mostra una clara diferencia de la resta d’Illes sobretot pel que fa a l’herència matrilineal. Les dues poblacions han sofert els efectes de l’endogàmia…

Capítol 3: BONET·VILLARONGA·MESQUIDA. I DE COP EL PLAER D’ESCRIURE DINS L’AIGUA.

Bonet, Villaronga, Mesquida: Basat en els testimonis vius i directes d’una cantant, un cineasta i un escriptor: Maria del Mar Bonet, Agustí Villaronga i Biel Mesquida, tres amics. Tres veus de combat. Tres veus que s’agermanen a la pel·lícula EL MAR, basada en la novel·la de Blai Bonet dirigida per Agustí Villaronga i on col·laboren Biel Mesquida i Maria del Mar Bonet. La boca, les mans i els ulls al servei de la creació.

Capítol 2: JORGE DEZCALLAR. L’HOME QUE HO SABIA QUASI TOT.

Jorge Dezcallar, nascut a Palma el 1945, ha ocupat les ambaixades més destacades per a un país com Espanya. Des del Marroc, passant pel Vaticà i, finalment, als Estats Units, ha estat el primer –i de moment, únic– civil a ocupar la direcció del Centre Nacional d’Intel·ligència.

El documental vol repassar, a través de l’anàlisi de Dezcallar, els fets més destacats de la història contemporània recent, des de l’adaptació del cos diplomàtic a la democràcia, passant per la Conferència de Pau de Madrid (1991), les complexes relacions entre Espanya i el Marroc; els atemptats de l’11-M i la gestió que en va fer el govern de José María Aznar; la mort de Joan Pau II; l’elecció de Barack Obama…

I com cada any, l’ambaixador d’Espanya imparteix una Lliçó inaugural anomenada «L’estat del món» per inaugurar el curs del seu cosí Gonçal López Nadal a la Facultat d’Economia de la UIB.

Capítol 1: SABATES D’INCA. DE YANKO A CAMPER.

Passat, present i futur. De l’etapa d’expansió i de l’èxit més important, a la caiguda. Quins són els supervivents? Són l’aposta pel luxe i la qualitat l’única via de sortida? El documental explica el procés de desindustrialització i deslocalització que ha marcat la tendència econòmica més recent  amb l’exemple d’Inca. Un viatge a través del temps, un exercici de macroeconomia amb un exemple clar: un centre industrial vibrant, caracteritzat per l’emprenedoria, la producció de proximitat centrada en la sabata i la pell. Lotusse, George’s, Yanko, Camper, Fabrica Ramis, Carmina Shoemaker…