El documental ‘Tracta d’evitar-la’, guionitzat per la periodista Mercè Pinya, està basat en el testimoni de dues dones supervivents d’explotació sexua.
Aquest dijous s’ha presentat a Palma el documental de la Fundació Amaranta realitzat per La Perifèrica ‘Tracta d’evitar-la‘, una peça audiovisual que pretén deixar de veure les dones com si fossin bestiar i donar visibilitat al tràfic amb fins d’explotació sexual. Per aquest motiu, hem entrevistat la periodista i guionista del documental, Mercè Pinya.
És una peça documental per a la conscienciació?
‘Tracta d’evitar-la’ és un documental fet expressament per ser utilitzat com a eina de conscienciació i sensibilització amb els joves. Els experts apunten que els consumidors de prostitució són cada vegada més joves, i que pagar per tenir sexe es qüestiona cada vegada menys.
Quin és l’objectiu i a qui va dirigit?
L’objectiu del documental és donar-los informació, perquè massa sovint les dones que exerceixen la prostitució han estat captades per xarxes criminals que les obliguen a viure com a esclaves per poder pagar un deute imposat. Però ‘Tracta d’evitar-la’ forma part d’una campanya més àmplia i l’objectiu de la Fundació Amaranta és que es pugui fer servir com a recurs educatiu. Amb tot, pens que amb la gran desinformació i confusió general que hi ha al voltant del tràfic, és un document audiovisual útil per a tots els públics.
Heu pogut conèixer casos de primera mà? Com us han impactat?
El documental es basa en el testimoni de dues dones supervivents de tràfic. Per mi ha estat un luxe com a periodista que La Perifèrica i la Fundació Amaranta em permetessin tenir el temps necessari per poder aconseguir la confiança d’unes dones valentes, que han accedit a explicar la seva experiència perquè volen que serveixi per donar a conèixer què hi ha, molt més sovint del que ens pensem, darrere la prostitució.
Tenim l’explotació sexual més a prop del que ens pensam?
Espanya ocupa les primeres posicions de consum de prostitució. Les Illes Balears, pel fet de ser un destí turístic, són un reclam per a les xarxes de tràfic de dones amb finalitats d’explotació sexual. Durant la temporada alta, les xarxes desplacen dones des d’altres zones d’Espanya fins a les Illes. Aquest estiu mateix, la Policia ha fet detencions en xarxes criminals que operaven a Eivissa. El tràfic és amb veïns de ca nostra, però és invisible, perquè no el volem veure. Hem de tenir molt clar que sense demanda no hi hauria oferta. Sense demanda, les xarxes criminals que capten i exploten aquestes dones, no les durien fins aquí.
Presentació del documental
La directora de la Fundació de Solidaritat Amaranta, Pilar Casas, acompanyada de la consellera de Serveis Socials i Cooperació del Govern de les Illes Balears, Fina Santiago, han presentat el documental social ‘Tracta d’evitar-la’. L’objectiu d’aquest document audiovisual, dirigit per Cesc Mulet i Ángel García, i produït per La Perifèrica Produccions, és sensibilitzar el jovent sobre aquesta problemàtica social, que ha esdevingut la nova esclavitud del segle XXI i que afecta especialment dones i nines.
Durant l’acte, la directora de la Fundació de Solidaritat Amaranta, Pilar Casas, ha destacat que el documental neix amb la vocació de ser una eina didàctica perquè els joves puguin prendre consciència de l’existència del tràfic com a forma de violació dels drets humans, un problema social i un delicte que afecta tothom.
Així mateix, ha assenyalat que és necessari que els joves puguin desenvolupar un pensament crític envers aquesta lacra social, per tal que puguin participar de manera activa en l’eradicació del tràfic.
De la seva banda, la Consellera de Serveis Socials i Cooperació del Govern de les Illes Balears, Fina Santiago, ha assenyalat que el documental explica de manera clara i contundent que darrera la prostitució hi ha l’ explotació laboral, esclavatge i molt de patiment humà de milers de dones, i que cada vegada que un home accedeix a una dona que exerceix la prostitució contribueix a mantenir l’explotació, l’esclavatge i el patiment.
Així mateix, en el marc de la presentació, s’ha celebrat una taula rodona sobre el tràfic i la sensibilització dels joves, en la qual han participat la directora de la Fundació de Solidaritat Amaranta, Pilar Casas, una de les protagonistes del documental social ‘Tracta d’evitar-la’, Alina Draganescu, i la periodista i guionista d’aquest mateix documental, Mercè Pinya. En aquest sentit, totes les ponents han destacat la importància de la prevenció, amb un punt clau, el de la sensibilització dels joves, ja que aquests són el futur de la nostra societat. En aquest
sentit, han fet palès que, si no hi ha una demanda, de mica en mica s’anirà reduint la incidència de l’ explotació sexual.
MARGALIDA MATEU Palma