La Fundació Toni Catany fa visible el seu compromís

Avui s’estrena el documental dirigit per Cesc Mulet i s’obre exposició fruit d’un conveni amb Llucmajor.

Casa Catany

Des que es va constituir, la Fundació Toni Catany (FTC) no ha deixat de donar mostres del compromís adquirit amb el fotògraf per fer realitat els seus desitjos. Si Catany va reiterar en vida la voluntat de deixar el seu llegat a Llucmajor perquè era el municipi on va néixer , ahir el batle Joan Jaume Mulet i el director de la FTC, Antoni Garau, informaren de la signatura d’un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Llucmajor i la Fundació per organitzar exposicions i activitats destinades a difondre l’obra de Catany a Mallorca i a la resta del món. El batle llucmajorer també es manifestà sobre el futur Centre Internacional de Fotografia que es preveu construir a les cases familiars de Catany i del també fotògraf Tomàs Monserrat. “Farem tot el que puguem per fer possible aquest centre de fotografia a Llucmajor”, digué Joan Jaume.

Per part seva, Antoni Garau es mostrà prudent en parlar del futur d’aquest projecte: “No sabem què passarà amb el Centre Internacional de Fotografia. El Consell té la nostra proposta de conveni, deien que l’estudiaven, però tot ha quedat aturat amb les eleccions. Esperem que es reactivi aviat, que encara hi siguem a temps i que no es perdin els 4,3 milions d’euros que hi ha per construir-lo. La Fundació no pot fer més del que ha fet. La pilota continua a les teulades del Consell”.

Cultura fotogràfica

El director de la FTC anuncià ahir que s’organitzaran dues exposicions a l’any a Llucmajor que contribuiran a amarar la ciutat de cultura fotogràfica. Una, durant la primavera, “que suposa una obertura cap a l’exterior, amb obres de fotògrafs reconeguts i que tenen a veure amb l’univers de Catany”. És el cas de la mostra de Pentti Sammallahti que s’inaugura avui al claustre de Sant Bonaventura (19 h). La segona exposició coincidirà cada any amb les Fires de Llucmajor, a la tardor, i es dedicarà, en paraules de Garau, a “Catany, l’inèdit, com a fórmula per donar a conèixer projectes seus que quedaren fets però que no han sortit a la llum”.

Avui vespre, en concloure la inauguració, a les 20 h, hi haurà l’estrena de la versió original en català del documental Toni Catany. El temps i les coses, dirigit per Cesc Mulet i coproduït per La Perifèrica, TVE i TV3. El documental, que es pogué veure en castellà ahir a La 2, inclou moments amb l’artista al seu estudi, les seves fotografies, així com records i mirades d’amics seus, com Maria del Mar Bonet, Miquel Barceló, Cristina García Rodero o Alain D’Hooghe.

Anuncien una exposició del fotògraf llucmajorer i Barceló

El director de la Fundació Toni Catany (FTC), Antoni Garau, anuncià ahir una exposició de les imatges que va fer, el 2012, el fotògraf llucmajorer a les ceràmiques de Miquel Barceló, per encàrrec del pintor de Felanitx, del qual també es podran veure peces significatives. Dos dels més grans artistes que ha donat Mallorca al segle XX reuniran les seves obres en un llibre i una mostra al claustre de Sant Bonaventura, coincidint amb les fires de Llucmajor, després de l’estiu.

CRISTINA ROS Llucmajor |