L’Acadèmia fa públiques les nominacions als XI Premis Gaudí

XI Premis Gaudí

36 títols es disputen els Premis Gaudí en la seva onzena edició. La gala tindrà lloc el 27 de gener.

L’Acadèmia del Cinema Català ha anunciat les produccions i professionals nominats als XI Premis Gaudí en una lectura pública a La Pedrera presentada per David Verdaguer i Núria Prims (premiats l’any passat per Incerta Glòria i Tierra Firme), donant a conèixer els finalistes en les 22 categories dels premis del cinema català.

A la categoria de Millor pel·lícula, es disputaran l’estatueta quatre produccions en llengua catalana, tres d’elles òperes primes. Formentera Lady, de Pau Durà, explica la peripècia d’un hippie sense arrels que s’ha de fer càrrec del seu nét. Jean-François i el sentit de la vida, la crònica d’un adolescent en construcció, és el primer llargmetratge de Sergi Portabella. Sara Gutiérrez Galve, per la seva banda, ha debutat en la direcció amb Yo la busco, història de transició de la joventut a la maduresa en una Barcelona noctàmbula i multicultural. També està nominada la segona pel·lícula d’Elena Trapé, Les distàncies, un desenganyat retrat generacional situat a Berlín i protagonitzat pels també nominats Alexandra Jiménez i Miki Esparbé. 

Les interpretacions de l’any

Israel Gómez Romero, Alex Brendemühl, Mario Casas i Sergi López aspiren al Gaudí a millor protagonista masculí. Israel Gómez Romero era un nen quan Isaki Lacuesta el va dirigir a La leyenda del tiempo i, dotze anys més tard, el retrobem a Entre dos aguas, en un personatge que esborra la línia que separa ficció i realitat. Vuit anys després d’endur-se el Gaudí per Les dues vides d’Andrés Rabadán, i en la seva quarta nominació, Alex Brendemühl opta ara al premi per la seva feina a Petra, en el seu retrobament amb el director Jaime Rosales, 15 anys després de Las horas del día. Sergi López, també amb experiència com a nominat, torna a ser finalista, aquesta vegada amb La vida lliure, de Marc Recha. Finalment, a El fotógrafo de Mauthausen, Mario Casas es transforma en Francesc Boix, un testimoni clau en els Judicis de Nuremberg que van portar centenars de dirigents nazis als tribunals.

Extracte notícia Acadèmia del Cinema en Català