Pep Bonet i Cesc Mulet presenten el documental ‘El infierno más bonito que conozco’

És una obra basada en el llibre del pediatre Jorge Muñoz, pel qual “hi ha un abans i un després de veure morir un infant”.
Jorge Muñoz, Cesc Mulet, Francesc Miralles del Consell de Mallorca i Pep Bonet
Jorge Muñoz, Cesc Mulet, Francesc Miralles del Consell de Mallorca i Pep Bonet a la presentació del documental ‘El infierno más bonito que conozco’. / ARA BALEARS

‘El infierno más bonito que conozco’ és un documental de 27 minuts amb el qual “hem intentat donar a conèixer la feina que fa el pediatre Jorge Muñoz al Txad“, relata el reconegut fotògraf Pep Bonet. “Record quan, fa uns anys, Jorge em va proposar de viatjar amb ell i anar a conèixer una realitat bastant allunyada de la nostra i seguir-lo per fer fotografies documentals”, explica Bonet.

“El rodatge al Txad va ser difícil. Introduir-hi material gràfic està prohibit“. Bonet va haver d’entrar-hi com a personal sanitari, no com a fotògraf documentalista, amb les càmeres amagades entre 42 kg de material mèdic.

El resultat és “una història bastant dramàtica“. De fet, Bonet tenia aturada l’obra perquè “no la podia editar, em costava molt veure les imatges i contar la història que volia”, quan va contactar amb Cesc Mulet, de la productora La Perifèrica i amb qui Bonet ha codirigit el documental.

Cesc Mulet, Jorge Muñoz i Pep Bonet
Cesc Mulet, Jorge Muñoz i Pep Bonet han realitzat el documental ‘El infierno más bonito que conozco’. / JOANA PINAR

A ‘El infierno más bonito que conozco’ hi ha testimonis com el de Jorge Muñoz, fotografies, vídeos, entrevistes a un xaman, etc. A més, es tracta d’una peça documental multimèdia, a partir del llibre ‘The most beautiful hell I know’ i amb els diaris de Jorge Muñoz, les fotografies i el muntatge audiovisual de Pep Bonet. La música original és de José Bautista.

“És un documental dur, trist però necessari. Avui dia quan veim aquest tipus d’imatges el que feim és girar l’esquena o canviar de canal. Crec que és molt important donar a conèixer no només la situació que viu el Txad sinó també la gran tasca que fa Jorge Muñoz –hi afegeix el director–, una persona que quan té vacances les dedica a ajudar els infants de l’hospital pediàtric de Saint Joseph”.

Per Jorge Muñoz, “hi ha un abans i un després a la vida de qui veu morir un infant”. “A l’Àfrica un nin està predestinat a morir”, i el documental fa prendre consciència dels contrastos de la vida i capta imatges de com un infant neix marcat depenent del seu lloc de naixement.

El Txad “és l’únic país del món en què tot d’una, quan hi arribes, et lleven el passaport”, assenyala Bonet. “Amb nou dies només vaig poder sortir de l’hospital tres vegades, una per entrevistar un xaman, les altres per anar a enterrar un nin que havia mort i per anar a la presó”, relata el fotògraf.

‘El infierno más bonito que conozco’ es presenta aquest dimarts 16 de maig a les 20.15 hores als cinemes Augusta de Palma a taquilla inversa. Llavors, tindrà recorregut per diversos festivals i està en negociacions amb algunes televisions. El documental té el suport en el finançament del Consell Insular de Mallorca.