Títol: William Waldren. L’empremta de l’alquimista
Durada: 61 min
Any: 2021
Gènere: Documental
VO: Català / castellà / anglès
Target: Tots els públics
Direcció i guió: Joan Bonet
Direcció de fotografia: Jaume Caldentey
Producció: Núria Cano
Tractament literari: Maties Salom
Música original: Josep Umbria
Disseny gràfic: Luis Ozonas
Una producció de La Perifèrica en coproducció amb IB3 Televisió de les Illes Balears.
Amb la participació del Consell de Mallorca i l’ICIB.
Sinopsi
Pintor, escultor i dissenyador artístic, William Waldren va ser pioner de l’estudi de la prehistòria a les Balears. Des del 1953, any en què arriba a Mallorca, va recopilar documents, escrits, dibuixos, fotografies i filmacions dels jaciments arqueològics més espectaculars de l’illa i, per ex- tensió, de la Mediterrània. També va formar part activa del moviment cultural a Deià des de finals dels anys 50, va crear «Els 10 des Teix», un col·lectiu artístico-poètic d’avanguarda.
Premis
- Secció Competició al The Archaeology Channel (TAC) International Film Festival (Oregón, USA) Guanyador Premi al Film més Inspirador 5 Mencions Honorífiques:
Pel·lícula, Narració, Valor Edu-catiu pel Públic, Guió, Favorit del Públic. (Maig 2022) - Gran premi del Festival (ex-aequo) al FICAB XXI
William Waldren va arribar a l’illa que va captivar Robert Graves cercant la inspiració. Eren els anys 50 del segle XX, i Mallorca era un pol d’atracció d’artistes i diletants, i ell n’era un d’ells. Inquiet i curiós, en una sortida organitzada per retratar la cova de Muleta, a Sóller, va fer un descobriment que li va canviar la vida per sempre.
Un jaciment amb més d’un miler d’exemplars de Myotragus Balearicus, un mamífer endèmic de Mallorca, Menorca i Sardenya, que va influir de manera decisiva en la cronologia de la Prehistòria d’aquella zona del Mediterrani.
William Waldren (1924-2003), artista polifacètic, carismàtic i polèmic, va ser autodidacta en l’arqueologia i l’estudi de la Prehistòria de les Balears.