“El bisbe, l’arquitecte i el baldaquí” DIJOUS 2 d’abril, a les 22.05, al 33

L’estiu de 1904, Antoni Gaudí es va desplaçar a Mallorca per dirigir personalment la reforma de la catedral. Ens ho explica el documental “El bisbe, l’arquitecte i el baldaquí”

La catedral de MallorcaLa catedral de Mallorca

El documental” arrenca nova temporada al 33 amb l’estrena el 2 d’abril (a les 22.05) d’“El bisbe, l’arquitecte i el baldaquí”, del realitzador mallorquí Cesc Mulet. L’estiu de 1904, Antoni Gaudí viatja a Mallorca per dirigir personalment les obres de reforma de la catedral, segons l’encàrrec que li ha fet el bisbe Pere Joan Campins. El bisbe i l’arquitecte volen adaptar l’espai interior de la catedral de Mallorca al nou corrent litúrgic. Aquest moviment renovador de l’Església, del qual el bisbe Campins és un actiu impulsor, defensa un més gran protagonisme dels fidels en les cerimònies, l’ús de la música, del cant coral i de la llengua pròpia.

“El bisbe, l’arquitecte i el baldaquí” presenta les diferents fases del projecte de reforma a través de fotografies antigues, plànols de l’edifici i efectes digitals. En una primera fase, Gaudí buida la nau central de la catedral, obre els vitralls cegats, amplia el presbiteri, posa al descobert la cadira catedralícia i situa l’altar major al centre de la litúrgia.

Gaudí hi fa un gran treball escenogràfic i ornamental, que va durar fins a l’any 1914. És l’autor d’una gran diversitat de peces que decoren el temple renovat: mobles per a la litúrgia, baranes de ferro forjat, lampadaris, dues tribunes per al cor, el revestiment ceràmic del presbiteri, el sorprenent baldaquí, etc. Tot es va fer amb l’estreta col·laboració de mestres artesans i dels arquitectes Joan Rubió i Bellver i Josep Maria Jujol.

El director, Cesc Mulet, ha apostat per un acurat tractament visual en què es mostren imatges singulars de les peces gaudinianes i de l’espai catedralici. També, gràcies a  la tecnologia dels “drones”, s’han obtingut imatges mai vistes de la catedral, plans agafats des de perspectives insòlites, aproximacions impressionants als espais i als elements del temple menys accessibles.

El documental, però, acaba amb la misteriosa marxa de Gaudí. Potser va ser per la polèmica que van provocar alguns dels seus atrevits canvis o potser per la mort del seu valedor, el bisbe Campins el 1915. Diferents especialistes aporten la seva versió per explicar per què el seu projecte decoratiu va quedar en suspens i inacabat.

Amb la intervenció de:

Jordi Bonet, arquitecte emèrit Sagrada Família
Daniel Giralt-Miracle, crític i historiador de l’art
Rafael Moneo, arquitecte
Catalina Mas, conservadora de patrimoni de la catedral de Mallorca
Miquel Barceló, artista
Pere Fullana, director Arxiu Capitular de Mallorca
Mercè Gambús, professora Història de l’Art (UIB)
Teodor Suau, vicepresident del Capítol, catedral de Mallorca
Gabriel Janer Manila, escriptor.

Fitxa tècnica del documental “El bisbe, l’arquitecte i el baldaquí”:

Direcció: Cesc Mulet
Guió: Elena Ortega i Cesc Mulet
Imatge: Jaume Caldentey
Muntatge i realització: Àngel García
Producció: Núria Cano i Bàrbara Ferrer
Grafisme: Luis Ozonas
Postproducció so: Rafa Rigo
Música  original: Jaume Tugores

Una producció de La Perifèrica Produccions i de catedral de Mallorca, amb la coproducció d’IB3.