Un documental reviu la reforma de Gaudí a la Catedral de Mallorca

arquicteL’estiu de 1904, Antoni Gaudí viatja a Mallorca per dirigir personalment les obres de reforma de la catedral, segons l’encàrrec que li ha fet el bisbe Pere Joan Campins. Coincidint amb el centenari del bisbe Joan Campins,  el Canal 33 estrena aquest dijous estrena el documental ‘”El bisbe, l’arquitecte i el baldaquí”, del realitzador mallorquí Cesc Mulet.

Fa cent anys, el bisbe i l’arquitecte es proposen adaptar l’espai interior de la catedral de Mallorca als corrents de reforma litúrgica que ja abans del Vaticà II volien donar més protagonisme dels fidels en les celebracions i remarcar l’ús de la música, del cant coral i de la llengua pròpia.

“El bisbe, l’arquitecte i el baldaquí” presenta les diferents fases del projecte de reforma a través de fotografies antigues, plànols de l’edifici i efectes digitals. En una primera fase, Gaudí buida la nau central de la catedral, obre els vitralls cegats, amplia el presbiteri, posa al descobert la cadira catedralícia i situa l’altar major al centre de la litúrgia.

Gaudí hi fa un gran treball escenogràfic i ornamental, que va durar fins a l’any 1914. És l’autor d’una gran diversitat de peces que decoren el temple renovat: mobles per a la litúrgia, baranes de ferro forjat, lampadaris, dues tribunes per al cor, el revestiment ceràmic del presbiteri, el sorprenent baldaquí, etc. Tot es va fer amb l’estreta col·laboració de mestres artesans i dels arquitectes Joan Rubió i Bellver i Josep Maria Jujol. La conservació d’aquesta reforma realitzada personalment per Gaudí també ha estat un referent en la ornamentació litúrgica de la Basílica de la Sagrada Família.

Diverses escenes del documental s’han dedicat a Campins i a la Mallorca de l’època, subratllant el tarannà oberturista del bisbe i dels seus col·laboradors més propers, com Antoni Maria Alcover i Miquel Costa i Llobera. Les paraules de Teodor Suau, vicepresident del Capítol de la Catedral, de Pere Fullana, director de l’Arxiu Capitular, i de l’escriptor Gabriel Janer Manila, ajuden a traçar el retrat del bisbe Campins. Per contextualitzar i interpretar la intervenció de Gaudí a la Catedral de Mallorca, també hi intervenen Daniel Giralt-Miracle, Rafael Moneo, Jordi Bonet, Mercè Gambús, Miquel Barceló i altres especialistes.

El director, Cesc Mulet, ha apostat per un acurat tractament visual en què es mostren imatges singulars de les peces gaudinianes i de l’espai catedralici. També, gràcies a  la tecnologia dels “drones”, s’han obtingut imatges mai vistes de la catedral, plans agafats des de perspectives insòlites, aproximacions impressionants als espais i als elements del temple menys accessibles.

El documental acaba amb la misteriosa marxa de Gaudí. Potser va ser per la polèmica que van provocar alguns dels seus atrevits canvis o potser per la mort del seu valedor, el bisbe Campins el 1915. Diferents especialistes aporten la seva versió per explicar per què el seu projecte decoratiu va quedar en suspens i inacabat.

L’emissió dins de l’espai “El documental” es farà pel Canal 33 aquest dijous 2 d’abril a les 22.05h.