És el primer film de Lucia Aleñar, que ha fet amb la productora illenca La Perifèrica i Distinto Films.
Antonia viatja a Mallorca per passar l’estiu amb el seu padrí. En arribar, es troba captivada per les semblances entre ella i la seva padrina, ja morta. La jove es mou en els espais que ella habitava, entre els objectes que ella tocava. No pot resistir-s’hi i s’emprova un vestit d’ella. El que no espera és que el seu padrí la vegi com la seva pròpia dona, i a partir d’aquí queda incert qui està habitant a qui. Aquesta és la història de Forastera, un curtmetratge de Lucia Aleñar que ha estat seleccionat en la Setmana de la crítica de Canes. Està produït per Distinto Films i la mallorquina La Perifèrica Produccions.
‘Forastera’: una paraula molt emprada a Mallorca que Aleñar escull no només per indicar que la protagonista és de fora de l’illa, sinó perquè també “se sent forastera dels adolescents de la seva edat, dels seus pares, del seu propi cos”. “L’única identitat que sent seva és la de la seva padrina”, afegeix la directora madrilenya, amb família mallorquina per part de pare.
La llavor d’aquesta història és una experiència personal: la semblança amb la seva pròpia padrina. “Molts familiars em deien com ens assemblàvem, era una sensació molt rara. I d’aquí neix aquesta història fictícia”, assenyala. Així i tot, Aleñar assegura que la pel·lícula no es basa en experiències autobiogràfiques.
Nostàlgia i identitat
Descriu el film com “una meditació sobre la nostàlgia”, un sentiment que l’envaeix quan aterra a l’illa i va a la casa familiar. “Cada vegada que vinc a Mallorca, sent aquesta onada de nostàlgia. Sent que aquesta és la meva segona llar, que pertany aquí i és part de qui jo som. I tots aquests sentiments els he posat al personatge d’Antonia”, assegura. D’altra banda, el curtmetratge explora les relacions intergeneracionals i la complexitat de la identitat: “Com podem heretar identitats que existeixen en les anteriors generacions”, reflexiona la directora.
Forastera és el primer curtmetratge d’Aleñar, protagonitzat per Zoe Stein i Miquel Gelabert, que va gravar l’octubre passat a la badia de Pollença. Gràcies al segell de la Setmana de la crítica, el film es podrà veure a la plataforma Festival Scope a partir d’aquest octubre. També formarà part de l’Outside Wall i es projectarà a ciutats com París, Nova York i Praga. A més, coviden la cineasta a participar del Laboratori de projectes Next Step, al desembre, on començarà a desenvolupar el seu primer llargmetratge.
- Ara Balears – Elena Navarro – 04/06/20