La Germania. Cas obert

Títol: La Germania. Cas obert. Mallorca 1521-1523.

Durada: 57 min

Gènere: Documental

Durada: 2x 50min (Versió TV)

VO: Català

Target: Tots els públics

La Germania. Cas obert

Direcció: Cesc Mulet

Guió: Emilio López i Cesc Mulet

Assessor històric: Albert Cassanyes

Direcció de fotografia i càmera: Jaume Caldentey

So i postproducció so: José Miguel Puigserver

Edició: Ángel García

Producció: Xesca Rebassa, Núria Cano

Narrador: Toni Pons

Una producció de La Perifèrica Produccions en coproducció amb Consell de Mallorca i IB3 Televisió de les Illes Balears amb la participació de l’Ajuntament d’Inca i Teatre Principal d’Inca. Amb la col·laboració especial d’Antònia Jaume, Margalida Arbona i Miquel Gelabert veu de Joanot Colom. Intervenen: Margalida Bernat i Roca, Josep Juan Vidal, Bartomeu Bestard Cladera, Albert Cassanyes Roig, Gabriel Janer Manila, Guillem Morro Veny, Joan Riera Munar, Jordi Maíz Chacón, Antoni Ignasi Alomar Canyelles, Miquel Jaume i Ribes, Antoni Rodríguez Mir.

Trailer La Germania. Cas obert . Cap. 1

Trailer La Germania. Cas obert . Cap. 2

Sinopsi

Una de les característiques que diuen que marca el caràcter dels mallor- quins és un cert sentiment fatalista que alguns autors atribueixen a les Germanies (1521-1523). La repressió d’aquest moviment revolucionari va ser tan intensa que el poble pla l’esborrà de la memòria popular com si es tractàs d’un vertader trauma psicològic. Precisament una de les proves d’aquest trauma està en el fet que no s’hagin conservat rondalles, contarelles, cançons, poesies o refranys sobre el conjunt d’esdeveniments que l’envoltaren, quan se’n conserven d’episodis històrics més antics, com els referits a Jaume I o sant Vicent Ferrer.

Si hi ha un capítol conflictiu en el si de la història de Mallorca, és el de les Germanies. Des del segle XVI, l’allau d’opinions a favor i en contra d’aquest fenomen ha estat notable.

Aquest és el sentit de Cas Obert. És un intent de relectura dels documents ja coneguts; a aquest efecte, s’ha de capgirar moltes vegades el sentit en què es redactaren certes informacions, s’han de rellegir, s’han d’entrecreuar amb altres que s’havien deixat de banda i s’han de cercar xarxes de relacions noves. Amb aquest treball veurem que el moviment agermanat no va ser un fet gratuït i es pot relacionar amb els moviments dels agermanats a València dins la Corona d’Aragó, amb els Comuneros a la Corona de Castilla i per què no amb altres tan allunyats com l’hussita o les guerres pageses alemanyes. 500 anys després anem a contar, amb els mèdia del segle XXI, una pàgina prou desconeguda de la nostra història

La Germania. Cas obert

Durant dos anys una revolta popular contra els estaments privilegiats desencadenà una repressió tan cruel i llarga que no ha deixat cap rastre a la memòria viva del nostre dia a dia. 500 anys després descobrim una pàgina prou desconeguda de la nostra història. La Germania suposa per a molts estudiosos el pas decisiu de l’entrada de Mallorca a l’edat moderna.