Mallorca 1983. Signes a l’arena

Títol: Mallorca 1983. Signes a l’arena

Durada: 61 min

Any: 2024

Gènere: Documental

VO: Català i castellà

Target: Tots els públics

Mallorca 1983. Signes a l’arena

Direcció: Pinxo & Cesc Mulet

Guió: Victòria Perelló, Pinxo, Cesc Mulet

Producció: Núria Cano

Càmera i direcció de fotografia: Jaume Caldentey

2n operador càmera: Jordi Pol / Ángel García

Mallorca 1983. Signes a l’arena

Juan A. Forés “Pinxo“, de MallorcaNochentas, i Cesc Mulet, de La Perifèrica Produccions, signan una cinta centrada en l’explosió de llibertat i creativitat que va sacsejar Mallorca.

Les ombres, els grisos, la por… I de cop, els anys 80 vaticinen el canvi colorit que acaba amb qualsevol asfíxia.

L’ànsia de llibertat i la creativitat sense frens d’una generació va permetre que, a principis d’aquesta dècada, es creés en diversos punts de la geografia espanyola un moviment cultural que ompliria bars, crearia escola i tenyiria de color tot el que abans era blanc i negre.

La Movida es va germinar a Madrid, però va trencar la barrera de la insularitat per instaurar-se també a Mallorca, on l’any 1983 va començar una autèntica revolució artística.

Coincidint amb el 40 aniversari del primer Concurs Pop Rock de l’Ajuntament de Palma, moment clau en aquest fenomen, protagonistes locals i nacionals recorden el que va suposar per a futures generacions la Nueva Ola a l’illa.

Mallorca 1983. Signes a l’arena

‘Mallorca 1983. Signes a l’arena’, és un documental centrat en l’explosió de llibertat i creativitat, la revolució cultural i musical que va sacsejar l’illa

El documental rescata del passat zones de Palma que van marcar època i tendència, com ara les de Drassanes, Gomila i Es Jonquet, on multitud de bars es van convertir en punts de reunió d’escriptors, músics, artistes, pintors, activistes i públic en general. Si la música va ser «el nucli principal de la Movida», ocupant la cara A d’aquella gran història, les drogues i la sida es van erigir en protagonistes de l’altra cara, la B, també esquitxada pel cop d’Estat del 23-F i una aturada galopant. «Tot era nou i hi havia molt poca informació i moltes ganes de descobrir coses».