Mallorca 1983. Signes a l’arena

Títol: Mallorca 1983. Signes a l’arena

Durada: 68 min

Any: 2024

Gènere: Documental

VO: Català i castellà

Target: Tots els públics

Mallorca 1983. Signes a l’arena

Direcció: Pinxo & Cesc Mulet

Guió: Victòria Perelló

Producció: Núria Cano

Càmera i direcció de fotografia: Jaume Caldentey

2n operador càmera: Jordi Pol / Ángel García

Edició: Xesca Rebassa / Ángel García / Roberto Rodríguez

Mallorca 1983. Signes a l’arena

Juan A. Forés “Pinxo“, de MallorcaNochentas, i Cesc Mulet, de La Perifèrica Produccions, signen una cinta centrada en l’explosió de llibertat i creativitat que va sacsejar Mallorca.

Les ombres, els grisos, la por… I de cop, els anys 80 vaticinen el canvi colorit que acaba amb qualsevol asfíxia.

L’ànsia de llibertat i la creativitat sense frens d’una generació va permetre que, a principis d’aquesta dècada, es creés en diversos punts de la geografia espanyola un moviment cultural que ompliria bars, crearia escola i tenyiria de color tot el que abans era blanc i negre.

La Movida es va germinar a Madrid, però va trencar la barrera de la insularitat per instaurar-se també a Mallorca, on l’any 1983 va començar una autèntica revolució artística.

Coincidint amb el 40 aniversari del primer Concurs Pop Rock de l’Ajuntament de Palma, moment clau en aquest fenomen, protagonistes locals i nacionals recorden el que va suposar per a futures generacions la Nueva Ola a l’illa.

‘Mallorca 1983. Signes a l’arena’, és un documental centrat en l’explosió de llibertat i creativitat, la revolució cultural i musical que va sacsejar l’illa. Amb l’esclat de La Moguda tot va canviar a l’Espanya dels 80. Mallorca 1983 tracta de la revolució cultural i musical a l’illa amb els protagonistes d’aquells anys.

La Moguda es va germinar a Madrid, però va trencar la barrera de la insularitat per a instaurar-se a Mallorca, on prenent la data del Primer concurso pop-rock de l’estiu de 1983, va començar una autèntica revolució artística que va gestar artistes i músics de la talla de Furnish Time a Peor Impossible, Zincpiritione, La Granja o la Búsqueda… Amb Max, Pere Joan, Tatum… Rafel Juan, Juan Segura o un Miquel Barceló que es fa universal.

Miguel Rios, Ana Curra, Jesús Ordovás, Luis Auserón o Servando Carballar són alguns dels artistes que van venir a l’illa i recorden amb les seves anècdotes aquell moment.

Actuació especial per al documental a la Sala Sabotage de Els resplendents escorpins platejats
(Toni Cobretti -veu i guitarra-, Clara Ingold -cors-, Mané Capilla -bateria- i Puter -baix-)
versionant una cançó de Pere Pla (FURNISH TIME – Fex Caduc – 1983)